Оқушылар қалай тамақтанады?

Нау 13, 2025

Алдағы жаңа оқу жылынан бастап қазақстандық мектеп асханаларындағы тамақтану нормалары өзгертілмек. Жаңа талап бойынша оқушыларға ұсынылатын өнімдерге бірқатар шектеулер енгізіледі деп жоспарлануда.

Мектеп оқушыларын тамақ-тандыруға қатысты жаңа бұйрыққа ҚР Денсаулық сақтау министрі Ақмарал Әлназарова қол қойды. Сол бойынша бутербродтар, нан және нан өнімдері келесі талаптарға сай болуы керек:

Қара бидай, тұтас дәнді немесе глютенсіз ұннан жасалған нан негізінде дайындалуы тиіс;

Қатты ірімшік, сары май, шөптер, жаңа піскен немесе кептірілген табиғи дәмдеуіштер, жаңғақтар мен тұқымдар қосылуы мүмкін;

Ас мәзірі көкөністер немесе жемістермен толықтырылуы тиіс;

Тұз, майонез, кетчуп және басқа да соустар қосуға болмайды;

Қант мөлшері дайын өнім салмағының 5 пайызынан аспауы қажет.

Сондай-ақ, мектеп асханаларында бірқатар өнімдерді сатуға тыйым салынады. Олар мыналар:

Қышқыл сүт өнімдері (айран, сүзбе және қышқыл сүттің басқа түрлері);

Кілегей қосылған кондитерлік өнімдер;

Фастфуд (гамбургер, хот-дог, пицца, наггетс, чипс, дәмдеуіш қосылған крутондар).
    Кофе және кофе негізіндегі сусындар;

Қантты газдалған сусындар, энергетикалық сусындар, концентрат-талған шырындар, пастерленген жеміс-көкөніс шырындары, хош иісті қоспалары бар су. Сонымен қатар, бұдан былай оқушыларға шошқа, қой және бұқа еті берілмейді. Барлық ет өнімдері тек сиыр және жылқы етінен дайындалады.

Нұржайна ШОДЫР.